Monday, April 27, 2015

Avunpyyntö lankavärjäreille // Do You Know About Dyeing Yarns?

Dyeing plans

Dyeing plans


Käväisin viikonloppuna Kierrätystehdas-tapahtumassa. Kierrätyskeskuksen pisteellä sormiini osui mukavantuntuista, 100% puuvillalankaa. Kyseessä on melko paksu, pehmeä lanka. Sellainen, josta tekisi mielellään jonkun kesäisen neuleen. Langalla tosin on yksi huono puoli - se on beigeä. Beigehän on inhokkivärini ylitse muiden, enkä voisi koskaan kuvitella käyttäväni mitään sen väristä. Mielessäni alkoi heti itää ajatus - voisikohan nämä värjätä? Päätin ottaa vyyhdit mukaan (eivät olleet hinnalla pilattuja) ja ryhtyä koittamaan onneani.

Nyt sitten mietin, miten lähtisin liikkeelle. Olen joskus ikuisuuksia sitten värjännyt villalankaa (kasviväreillä ja kool aidilla), mutta puuvillan värjäämisestä ei ole kokemusta. Onnistuisikohan se? Millä aineella ja tekniikalla kannattaisi värjätä? Tekniikan pitäisi olla sellainen, joka onnistuu pienessä kylppärissä tai keskikokoisessa keittiössä. Se saisi olla toteutettavissa melko nopeasti (tarkoitan sitä, etten aio nyt alkaa kerätä sipulinkuoria ja keitellä niitä kuukausien päästä, vaan toivon saavani värjäyksen alusta loppuun päivässä tai parissa), ja onnistua myös kokemattomalta. Eli kaikki lankaa värjänneet huomio, nyt tarvitaan teidän apuanne! Kaikki neuvot, vinkit ja idea kehiin!


***

I found some nice cotton yarn at a recycling fair. The problem is, it's beige. That's my absolute non-favourite colour ever. I was wondering if I could dye it. Do you happen have any ideas or experience? Is it possible to dye 100% cotton yarn? What kind of dyes and technique should I use? If you have any knowledge or ideas on the subject, please share!

6 comments:

 1. Kun puuvillasta kyse (joka ei värjäydy sipuleilla yms kuten villa), mä varmaan neuloisin neuleen valmiiksi ja sitten värjäisin pesukoneessa jollain Dylon-värillä tms :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En oo kyllä koskaan tullut ees ajatelleeksi, että luonnonvärit ei toimis puuvillaan. Ja jotenkin se on ihan loogista nyt kun sanoin. Vähän kyllä mietityttää, että värjäytyisköhän valmis tuote tasaisesti? Riippuis varmaan siitä, kuinka tiukkaa pintaa on neulonut...

   Delete
 2. Tai voisi ostaa dylonin käsinvärjäysversioita (paketissa lukee onko se koneeseen vain käsinvärjäykseen) ja sitten vaan ohjeen mukaan voi värjätä langatkin. Pitää tehdä niistä löysä vyyhti että värjäytyvät tasaisesti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No noita kyllä harkitsen vakavasti! Vaikuttavat helpoilta käyttää, ja niissä oli muutama ihan kiva värikin...

   Delete
 3. Suosittelen välttämään neulotum tuotteen värjäämistä, ei tuu välttämättä tasainen. Värjäsin lapasia ja sukkia joskus ja silmukoiden sisältä lanka ei värjäytynyt niin paljon kuin pinnasta, samoin pintakuviot värjäytyi epätasaisesti. Toisaalta jossain työssä epätasainen ja pintakuviotakin jäljittelevä värjäystulos voi olla kiva. Liemivärjäystä suosittelen reaktiiviväreillä 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos neuvosta! Pelkäsinkin, että valmiiks neulotun värjäämisessä saattais käydä noin. Ja haluisin kokeilla muutamaa eri väriä, joten siksikin lankana värjääminen on parempi. Onko sulla vinkkiä, mitkä reaktiivivärit ois hyviä? Mulla ei oo niistä mitään kokemusta.

   Delete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...