Sunday, February 1, 2015

Pannaripäivä // Pancake Sunday

Dutch Oven Pancake

Dutch Oven Pancake

Dutch Oven Pancake

Dutch Oven Pancake


Hyvää iltaa!

Helmikuun ensimmäinen tuntui hyvältä päivältä palata tänne. Se tuntui myös hyvältä päivältä syödä pannukakkua. Joskus täälläkin huokailin sitä, että talouden ainoana pannukakunsyöjänä on hankalaa, kun pannaria tulee kerralla koko pellillinen, ja se on sitten syötävä kaikki ihan itse. Silloin jo joku fiksumpi kehoitti tekemään puolikkaan annoksen pienemmässä vuoassa. Öh, miksiköhän ei ollut tullut mieleen? Noh, nyt olen keksinyt ongelmaani vielä paremman ratkaisun ratkaisun! Kokeilin tätä saksalaista pannukakkua, joka paistetaan valurautapannussa. Ohje on hirvittävän simppeli, vie vain vähän aineita, ja pannarista tulee juuri sopivan kokoinen. Valmis pannari on samaan aikaan sitkeää ja rapeaa, ja tosi hyvän makuista. Ei se siltä äidin perinteiseltä pannarilta kyllä ihan maistu, mutta jännällä tavalla uudelta versiolta. Reunat paisuvat korkeiksi, ja keskelle jää "kulho", johon täytteet voi latoa. Perinteisesti tämä syödään kai tomusokerin ja hedelmien kera. Itse kyllä luotin ihan mansikkahilloon.


Saksalainen pannukakku 
(alkuperäinen ohje täältä, tässä omat muokkaukseni)

Muutama siivu voita
2 kananmunaa
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl maitoa
ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa kaikki aineet voita lukuunottamatta kulhoon, ja vispaa ne sekaisin. Kun uuni on melkein lämmin, veistä valurautapannulle muutama viipale voita ja laita pannu uuniin lämpiämään. Kun voi on sulanut, ota pannu uunista, ja pyörittele sitä niin, että voi peittää koko pannun. Kaada taikina panulle ja laita pannu takaisin uuniin. Anna paistua noin 25 minuttia, valmis pannari on kullankeltainen ja kohonnut. Lado täytteet päällä ja nauti heti.


Huomioita: 
- mikäli voisi on suolattua, taikinaa ei ole tarpeen laittaa kuin vähän suolaa.
- Alkuperäisen ohjeen mukaan voita tulisi 20 grammaa, mutta mielestäni sillä sai aikaan aivan liian rasvaisen pannarin. Seuraavalla kerralla laitoin vähemmän. En juuri laskenut määrää, veistin vaan voipalan päädystä muutaman siivun pannulle.
- Meidän ärhäkässä uunissamme pannarille riitti 20 minuuttia paistoaikaa. Jos paistaa liian kauan, pannarin pinta muuttuu kovaksi ja liian rapsakaksi. Pidä siis pannariasi silmällä.

Makeaa alkuviikkoa!

***

Good evening!

The first of Fenruary felt like a good day to return. It also felt like a good day to eat pancake. I've tried this recipe for Dutch Baby Pancake and found it delicious. It's simple and quick to make, doesn't require that many ingredients and is the perfect size. It's delightfully chewy and crispy at the same time. Have a try!


Dutch Baby Pancake
(Original recipe here, this one has my own modofications)

A few slices of butter
2 eggs
1 1/4 dl flour
1 1/4 dl milk
a pich of salt

Turn oven to 200 celsius. Measure ingredients (except the butter) to a bowl and whisk them together. When the oven is almost ready, add a few slices of butter to a cast iron skillet and put it in the oven. When the butter has melted, take the skillet out and swirl it so the butter spreads everywhere. Pour the batter to the skillet and put it back to the oven. Let bake for about 25 minutes, until the pancake is puffed and golden.


Notes:
- If you use salted butter it's not necessary to add that much salt to the batter.
- The original recipe calls for 20 grams of butter. I thought that made the pancake far too greasy, so I didn't use that much. I didn't count the amount, jut cut a few thin slices of butter on the pan.
- 20 minutes in our oven was enough, but it tends to bake quite rapidly. If you let the pancake sit too long in the oven it turns into too hard and crispy. So keep an eye on it!

Have a sweet week!

5 comments:

 1. Mmmm, no nyt tekee mieli pannaria! Meillä syö kaikki kolme pannaria, mutta yleensä minä syön eniten, koska olen eniten kotona ja olen nopein.. Ohimennen aina suirun ottaa pannarista mukaansa, niin eihän siinä kauaa nokka tuhise! :D

  ReplyDelete
 2. Pannari vol 2.0: lisää taikinaan ripaus kardemummaa! Tämä saksan pannari lähtee kyllä pian testiin... :)

  ReplyDelete
 3. Uuu, näyttää hyvältä! Hiukan täytyy kuitenkin nillittää: hollantilainenhan tää pannari taitaa olla. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No oikeassapa olet, ainakin noin nimen perusteella! Tässä on nyt tainnut käydä niin, että sekaannus on aiheutunut kahdesta lukemastani hyvin samanlaisesta pannarireseptistä, joista suomenkielisessä puhuttiin saksalaisesta, ja englanninkielisessä käytettiin sanaa Dutch. Siitä tuollainen nolo kielisekoilu. Mutta koska englanninkielisen ohjeen mukaan tein, niin tietty ois pitänyt osata suomentaa oikein. Kiitämme korjauksesta ;)

   Delete
  2. Pannariohjeen oikeasta alkuperästähän ei siis itsellä oo harmainta hajua, joten sen kutsuminen jonkinmaalaiseksi on aina vähän riskialtista. Tuntuu, että erityisesti amerikkalaiset harrastavat usein eri maiden perusteella tapahtuvaa pannarijaottelua. Haluavat kai erottaa niistä omistaan, jotka ei meidän näkökulmasta oo pannaria nähneetkään.

   Delete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...