Tuesday, September 9, 2014

Mitä mieltä Mikistä?


Miki
Miki
Huhtikuussa 2013 Otava lanseerasi uuden, minikokoisen Miki-kirjasarjan. Formaatti on alunperin kotoisin hollannista, ja ilmeisesti hollantilaiset ovatkin olleet minikirjoista innoissaan jo pitkään. Kooltaan Miki-kirja on suunnilleen korttipakan kokoinen. Tekstiä luetaan vaakasuunnassa ylhäältä alas, ja aukeamat on taitettu siten, että tekstiä on melkolailla laidasta laitaan. Kirjan sivut ovat ohutta "raamattupaperia". Tästä johtuen minikokoinen kirja on myös kevyt: Bridget Jonesin uusin jhtko-osa painaa Miki-kirjana vain 145 grammaa.

Lukukokemuksena minikirja on yllättävän miellyttävä. Kirjaa on pienen kokonsa ja keveytensä vuoksi helppo pidellä yhdellä kädellä. Teksti on ihan tarpeeksi suurta ja helppolukuista ainakin minun silmilleni. Ohuenohuet sivut tarttuvat kyllä helposti toisiinsa, ja välillä huomaan, etten tajua kirjan tapahtumista mitään, koska olen kääntänyt monta sivua kerralla. Tämä ei kuitenkaan ole liian ärsyttävää. Erityisen ihanaa Miki-kirjoissa on se, että ne kulkevat käsilaukussa lähes huomaamatta. Tärkeä ominaisuus ihmiselle, joka haluaisi aina kantaa kirjaa mukana, mutta jonka laukkutilasta kilpailevat myös muistikirjat, matkaneule, kalenteri, kamera ja kaikki muu tuikitärkeä roina.

Miinusta on annettava minimuodossa saatavana olevasta kirjavalikoimasta. Miki-kirjoina julkaistaan selvästi vain "varmoja tapauksia": taattuja bestsellereitä tai niitä, jotka ovat jo myyneet paljon perinteisenä kirjana. Näinollen en ainakaan itse ole löytänyt Mikien joukosta juuri mitään luettavaa. Ne hyvät olen lukenut jo kauan sitten, enkä kyllä osta minikoossa kirjaa, jota en ostaisi muutenkaan. Mutta jos voisin useammasta kirjasta valita joko perinteisen pokkarin tai Mikin, saattaisin hyvinkin valita sen pienemmän. Lukukokemuksena se kun on ihan miellyttävä, ja moni muukin varmaan allekirjoittaa seuraavan: mitä kevyempi käsilaukku, sitä parempi.

Onko teillä jo lukukokemuksia minimuodossa? Olisi kiva kuulla, mitä tykkäsitte!


***

These mini-sized books are a new thing to me. I have to say I was surprised how nice it was to read one. If there only were more book options in this format I'm quite sure I would read mini books more often. All in all, having one in my purse instead the traditional paperback would make my bag lighter to carry. I'm quite sure we all would agree: the lighter the purse, the better.

4 comments:

 1. En ole näitä testannut, koska vihaan paperilaatua ja mielelläni haluan kirjani kovakantisina kestämään lukemista. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä ostan muutenkin paljon pehmeäkantisia, mutta nämä eivät kyllä vaikuta niinkään kestäviltä kuin peruspokkarit. Se on tietty miinusta. Ja paperilaatu on tosi tärkeä tekijä lukiessa, mutta itseäni ohut paperi ei ainakaan vielä alkanut ärsyttää liikaa. Luulin kyllä etukäteen, että alkaisi.

   Delete
 2. Mie oon ite välillä hiplaillu noita kirjakaupassa ja todennu et ovat kyllä kätevän kokosia. Ikävä kyllä miekää en oo löytäny valikoimasta vielä mitää luettavaa, koska muutamat hyvät kirjat tuosta sarjasta omistan jo iha oikeena kirjana. Pitää varmaan ootella vielä, että valikoima laajenee semmosii ei-niin-tunnettuihin teoksiin myös, et löytäis uutta luettavaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo mulla on tää sama ongelma, ja se on se suurin syy, miks oon odotellut tähänkin asti ennen kuin kokeilin. Nääkin lainasin kirjastosta, tuntuu turhalta laittaa rahaa kirjoihin, jotka ei vaikuta superkiinnostavilta. Sellaisiakin kirjoja kun riittää ostettavaksi vaikka kuinka ;)

   Delete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...