Friday, July 11, 2014

Elämän ja matonkuteen kiertokulku

Rag rug

Rag rug

Rag rug


Äitini on niin kiltti, että pesee joka kesä tämän talouden viisi räsymattoa. Arvaa kai, että muuten matoille kävisi kuin ikkunoille, eikä niitä pestäisi koskaan. Ovelana tyttönä olen näet huomannut, että kun muuttaa tarpeeksi usein, ikkunat harvoin ehtivät häiritsevän likaisiksi. Ikävä kyllä sama ei päde mattoihin, koska ne kulkevat mukana.

Pyysin tyhjään eteiseen lainamattoa pesun ajaksi, ettei hiekka kulkisi ympäri asuntoa. Äiti toi itse kutomansa maton. Sitä lattialle levittäessäni tajusin, että nyt sulkeutui yksi ympyrä, päästiin kierros loppuun. Ostin nimittäin vuonna 2010 turkulaiselta kirpputorilta säkillisen matonkuteita. Olivat halpoja ja värikkäitä, ajattelin virkata niistä jotakin. En tullut virkanneeksi, mutten myöskään raaskinut luopua kuteistani. Säkki kulki muuttokuormassa asunnosta toiseen, ja joka muutossa mies kiroili, että vieläkö näitäkin pitää kanniskella. Sitten äitini aloitti kutomaharrastuksen. Tajusin tarjota kuteita äidilleni, joka paukutti niistä ensimmäisen mattonsa. Ihan mielettömän hieno siitä tulikin.

Mies kysyi pettyneenä, että eikö tämä matto jääkään tähän. "Voisiko sun äidille sanoa, että meidän kuteet, meidän matto?" Ei, ei voi. Kyllä kutoja saa pitää. Mutta pidettäköön tätä merkkinä siitä, että se seuraavakin vastaantuleva kirppiskudesäkki kannattaa ottaa mukaan. Koskaan ei tiedä, mitä hienouksia siitä syntyy, ja kenen käsissä. En tiedä, onko kaikella tarkoituksensa, mutta ainakin tässä tapauksessa niillä nurkissa pyörivillä matonkuteilla oli.

***

My mom made this awesome rug of materials I bought years ago, but never used. Our useless craft materials might be very useful to someone else.

4 comments:

 1. Komia on matto! Ja räsymatot on muutenkin parhaita. Meillä ei vaan juuri mattoja ole, oon sillä tavalla ratkaissut matonpesuongelman. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ongelmanratkaisunsa kullakin :D Meillä vaan on talvisin niin hirveän kylmät lattiat (ja mulla aina kylmät varpaat), että matotonta elämää en uskalla edes ajatella.

   Delete
 2. Kauniit värit on matossa :) Miekin oon vallan hurahtanu räsymattojen maailmaan, yhden pyöreän maton oon kokeeksi itsekin virkannu. Miten hyvä fiilis siitä tulee kun voip pistää vanhat paidat ja lakanat kiertoon..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Ja sitten on ihanaa tiirailla siitä valmiista matosta, että toi raita tuli siitä vaatteesta, ja toi siitä. Lahjoitin vähän aika sitten pieniksi käyneitä lempipaitoja ja muita tärkeitä mutta huonokuntoisia vaatteita eräälle matonkutojalle. Tuntui kivalta ajatella, että nyt ne jatkavat elämäänsä jossain muualla, jonkun muun jalkojen alla :)

   Delete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...