Monday, May 26, 2014

Minun kaupunkini: Iineksen Kuopio // My City: Kuopio with Iines


Hei kaikki!

Täällä kirjottelee Iines, lisää minusta löytää oman blogini kautta täältä. Joka tapauksessa, mua pyydettiin täällä kertomaan omasta kaupungista, ja sehän on siis Pohjois-Savossa sijaitseva Kuopio.

Muutin Kuopioon itte koulun perässä reilu vuosi sitten tietämättä koko kaupungista sen kummemmin yhtään mitään - jopa karttasijainnin arvuuttelu meni aika lailla mettään, kirjaimellisesti. Nyt täällä vuoden asuneena on kyseinen maailmankolkka kuitenkin alkanut tuntua enemmän kodilta ja tullut vähän enemmän tutuksi, ja niinpä musta tuntuu että osaan jopa kertoa teille jotain mukavia paikkoja joissa itse olen viihtynyt ja pyörinyt.

***

Hello Everyone!

My name is Iines, and you can find my blog here. I was asked to tell you about my own city, and that would be Kuopio.

I moved to Kuopio a little over a year ago because of my studies, and didn't know anything about this city then - I couldn't even locate it on a map. After living here for a while this place has satrted to feel more like a home though, and therefore I feel I can tell you about some nice places I have visited and liked around here.


PUIJO

Varmaan semmonen tärkein maamerkki Kuopiossa on Puijon torni. Se näkyy aikalailla joka paikkaan jos ei nyt ihan hirveen kauaksi lähde, ja pimeällä sieltä loistaa hienot valot. Se on myös tosi kiva paikka käydä, ja ehdottomasti sen pääsylippumaksun arvoista (aikuiset kuusi euroa, opiskelijat neljä). Me käytiin Puijolla ihan siellä ylhäällä tornissa saakka viime vuonna pimeällä talviaikaan, sammutettiin valot ja oltiin siellä ihan omassa rauhassa ihastelemassa kaupungin valoja ja huuruisia puita.

***

Probably one of the most important landmarks in Kuopio is Puijo tower. You can see it from almost everywhere, and when dark, it has beautiful lights. It's also a nice place to visit, and definitely worth the admission (adults 6 euros, students 4 euros). We visited the tower last year in winter time, switched off the lights and sat there alone admiring the view and the lights of the city.


KAUPUNGINTALO JA KIRKKO

Keskustassa semmoisia hyviä ja nättejäkin maamerkkejä on rakennuksista ainaskin Kaupungintalo sekä Tuomiokirkko. Kaupungintalo on torin laidalla ja kello lyö aikaa aina puolelta sekä tasatunnein. Kirkko on kaunis ja ovien ollessa avoinna kannattaa pistäytyä rauhottumaan hetkeksi, itte oon tehny niin monta kertaa.

***

Some beautiful landmarks in the city center are the town hall and the cathedral. The town hall is located next to the market place, and the bell rings twice an hour. The cathedral is beautiful, and when the doors are open you can just pop in and calm down for a moment. I've done that many times myself.


SATAMA

Keskustaa lähellä on myös satama, itte on tullut siellä käytyä piknikillä ja aallonmurtajalla seikkailemassa. Laivojen ja veneiden nimiä on kiva kattella, ja moni on suositellu sisävesiristeilyä (jos siihen siis vaan on varaa).

***

Near the city center there is also the harbour. I've been there having picnics and wandering on the breakwater. It's fun to see the names of boats and ships, and many have recommended me the inland cruises (in case you can afford that).


VAELTELUA 

Ylipäätäänkin tykkään paljon vaan tunnelmoida ympäriinsä. Ollaan ajeltu paljon ympäriinsä ja käyty katselemassa asuntomessualueen taloja, muuten vaan taloja, sulosia katujen nimiä ja tutustuttu silläkin tavalla tähän kaupunkiin vielä lisää. Pikku hiljaa alkaa hahmottua vähän sitä että mitä kaikkea täältä löytyykään.

Kuopio on kiva kaupunki ja täältä löytyy aika sopivasti mun mielestä juuri se mitä tartteekin. Keskustassa on kiva ihan vaan kävellä, käydä kirpputorilla (yksi suosikki löytyy Kaupungintalon takaa ja kantaa nimeä Citypörssi) ja ihan vaan olla. Usein tulee myös suunnattua Ikean luokse Matkukseen, siellä on iso kauppakeskus mistä löytyy esimerkiksi Tiger (siellä on kaikkea kivaa ja söpöä halvalla) sekä ihana eläinkauppa. Keskustassa kannattaa seikkailla kävellen ympäriinsä, ja torin alle kun vie auton (siis jos on auton kanssa liikkeellä) parkkiin niin on aika kätevää vaikka maksaakin vähän.


***

I like to wander around and have little adventures. We have been driving around looking for nice houses and pretty street names, and that way we've got to know the city even more. Slowly I find out what kind of things I can find in this town.
Kuopio is a nice city, and in my opinion it has what one needs. It's nice to walk around the city center, visit trift shops (one of my favourites is called Citypörssi) and just hang around. We often visit IKEA, there's a big shopping center there. In the city center it's easiest to walk around. If you have a car, you can leave it in the garage under the market place. It costs a bit, but is very handy.


 LETTU


Ihan viimeiseksi haluan vielä kertoa söpöstä ja melko uudesta tuttavuudesta, nimittäin torilta löytyvästä lettukahvilasta! Se ei tietenkään ole siellä aina niinkun ei mitkään torikojut, mutta sen pitäisi päivystää myös talvisin kuulemani mukaan. Jos saan suositella niin esimerkiksi Nutellalettu kermavaahdolla ja kinuskikastikkeella ihanan palvelun kera oli todellakin neljän euron arvoinen!

Kiitos kun sain kertoa teille Kuopiosta, koittakaa ymmärtää mitä ne paikalliset selittää jos pistäydytte käymään!

***

Last I'd like to tell you about a lovely recent find, a pancake stall at the marketplace. Of course, like most market stalls, it's not always there, but it should be open in winter time as well. I'd recommend a Nutella pancake with whipped cream - it was definitely worth the price.

Thanks for letting me tell you about Kuopio!

No comments:

Post a Comment

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...