Sunday, February 2, 2014

Neuleohje: Metsässä -kämmekkäät


In the Forest - fingerless mittens

Minulla on aina kylmät kädet. Näin talvella tarvitsen sisätiloissakin lisälämmikettä, ja siihen tarpeeseen syntyivät nämä kämmekkäät. Ne ovat yksinkertaiset neuloa ja keveät käyttää. Ne lämmittävät käsiä mukavasti, mutta eivät ole liikaa tiellä. Tällä postauksella osallistun samalla Käsityöblogit –facebookryhmän DIY-helmikuuhun, jossa ideana on tuottaa ohje johonkin käsityöhön.

In the Forest - fingerless mittens

In the Forest - fingerless mittens


Metsässä -kämmekkäät

Tarvitset:
n. 50 g Madelinetosh Tosh DK -lankaa tai vastaavaa
3 mm sukkapuikot
kaksi (puu)nappia
neulan ja sakset

Lyhenteet:
o: oikein
n: nurin
s: silmukka
krs: kerros

Tiheys:
20 s x 30 krs =10 cm
Tiheys ei kuitenkaan ole kovin kriittinen tekijä, sillä peukaloaukon kokoa on helppo muokata omaan käsialaan ja lankaan sopivaksi, ja muutamia silmukoita lisäämällä tai vähentämällä voi helposti vaikuttaa kämmekkään ympärysmittaan.

Kämmekkäät neulotaan sukkapuikoilla suljettuna neuleena, paitsi niissä kohdissa, kun tehdään aukko peukalolle ja nappihalkio yläreunaan. Näissä kohdissa neulotaan muutama kerros edestakaisin niin, että työn nurja puoli on joka toisella kerroksella itseen päin (neuletta ei tarvitse kääntää kokonaan ympäri niin, että sisäpuoli on ulospäin. Riittää, että kääntää neuleen kädessä niin, että pääsee neulomaan samaa kerrosta takaisinpäin.)


Ohje:
Luo 38 silmukkaa. Neulo 1o 1 n -joustinta suljettuna neuleena 14 kerrosta. Vaihda sileään neuleeseen ja neulo sitä 17 kerrosta. (Yht. 21 kerrosta.)

Aloita peukaloaukon teko: seuraavalla kerroksella neulo oikein kaksi ensimmäistä puikkoa (puikkojen kaksi ja kolme vaihtumiskohtaan asti). Tämän jälkeen käännä työ kädessäsi niin, että katsot neuleen sisäpuolta, ja neulo nurjaa takaisinpäin, kunnes tulet taas edellä mainittujen puikkojen vaihtumiskohtaan. Käännä oikein neulottu puoli itseesi päin ja neulo koko kierros oikeaa takaisin, kunnes olet taas samassa kohdassa. Käännä työ, ja neulo jälleen nurjaa takaisin. Näin neuleeseen alkaa muodostua halkio. Jatka näin, kunnes halkiosi korkeus on 10 kerrosta (tai sen verran, että peukalosi sopii aukkoon mukavasti). Seuraavalla oikein neulotulla kerroksella sulje halkio jatkamalla sileää neuletta suljettuna (työtä kääntämättä) niin kuin alussa, puikon neljä loppuun asti.

Neulo kahdeksan kerrosta sileää normaalisti, ja vaihda sitten joustinneuleeseen. Neulo yksi kerros 1o 1 n, mutta neljännen puikon lopussa käännä työ taas niin, että nurja puoli on itseesi päin, ja neulo joustinta takaisinpäin. Näin neljännen ja ensimmäisen puikon väliin muodostuu taas halkio. (Tätä halkiota ei kuitenkaan suljeta, vaan se jää avoimeksi nappia varten.) Neulo joustinta kahdeksan kerrosta, ja päättele sitten silmukat ollessasi taas oikean puolen kierroksella.

Neulo toinen kämmekäs ihan samalla tavalla. Kämmekkäät ovat identtiset, eikä tässä vaiheessa ole vielä väliä, kumpi on oikeaan ja kumpi vasempaan käteen.

Päättele langanpäät. Ompele napit joustinhalkion reunaan, kämmenselän puolelle. Tee vastapuolelle langasta lenkki, jolla voit sulkea napin. Parhaiten tämä onnistuu ompelemalla lanka yksinkertaiseksi lenkiksi halkion reunaan, ja kieputtamalla sen jälkeen lankaa tuon lenkin ympäri neulan avulla (kts. kuvat alla). Voit myös jättää lenkin pois, mikäli tahdot sormillesi enemmän liikkumatilaa (kts. postauksen ensimmäinen kuva).

In the Forest - fingerless mittens


In the Forest - fingerless mittensIhanat käsintehdyt puiset napit löytyivät Hakaniemen hallin Punainen lanka -nappikaupasta. Tosh DK -lanka taas on ostettu Eat Sleep Knit -verkkokaupasta.


In the Forest - fingerless mittens

En ole kovin tottunut neuleohjeiden kirjoittaja, mutta toivon, ettei tämä nyt ole mahdottoman epäselvä. Kaikki kääntyily saattaa kuulostaa hankalalta näin kirjoitettuna, mutta idea selkiytyy kyllä heti kun neule on kädessäsi.


Lämpimiä käsiä!

13 comments:

 1. Ihanan väriset kämmekkäät. Varmaan tulen jossain vaiheessa tekemään.

  ReplyDelete
 2. Kauniit kämmekkäät ja ihanat nuo puunapit!

  ReplyDelete
 3. Ihanat kämmekkäät! Ja kiitos ohjeesta :)

  ReplyDelete
 4. Ihanasti vähän erilaiset ja silti hyvin simppelit kämmekkäät. Tuo nappi on namu ja langassa ihanasti vihreän eri sävyjä. Kaunista! Ja kiitos ohjeesta, laitan korvan taakse! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Toivottavasti ohjeesta on vielä joskus iloa :)

   Delete
 5. Jännä idea. :) Kovin kaunis toteutus metsänvihreällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Munkin mielestä tuo lanka oli aivan ihanan väristä. Ja sitä oli myös tosi miellyttävää neuloa :)

   Delete
 6. Sain oman muunnellun versioni valmiiksi. Kiitos inspiraatiosta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olipa kiva nähdä sinun versiosi! Parhaimmillaanhan neuleohjeet ovat juuri silloin, kun jokainen pääsee lisäämään niihin vähän omaa persoonaansa :)

   Delete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...