Monday, September 2, 2013

Luettavaa // Something to Read: Bernadette

Where'd you go Bernadette?


Pitkästä aikaa luin, alusta loppuun, aikuisten kirjan. Ja vieläpä uutuuskirjan. Kerrankin olen ajan tasalla muussakin kirjallisuudessa kuin Kapteeni Kalsarin uusimmissa seikkailuissa.

Kirjan nimi oli "Missä olet, Bernadette?" ja sen on kirjoittanut Maria Semple. Kirjan päähenkilö Bernadette Fox on palkittu mutta erakoitunut arkkitehti. Hän vihaa kotikaupunkiaan Seattlea ja sen ihmisiä niin paljon, että antaa intialaisen internetavustajan hoitaa asiat puolestaan. Bernadetten tytär Bee käy paikallista yksityiskoulua, jonka muiden lasten vanhempien silmissä Bernadette on häpeäpilkku ja outolintu. Ongelmat alkavat kasaantua, kun perhe alkaa suunnitella matkaa Etelämantereelle. Bernadette aiheuttaa tapahtumien mutaisan vyöryn, joka saa hänen nörttigurumiehensä huolestumaan. Onko vaimolla kaikki hyvin? Olisiko nyt intervention paikka? Ja sitten, juuri ennen perheen lomamatkaa ja kesken oman interventionsa, Bernadette katoaa. Käsiinsä saamien lääkärinlausuntojen, sähköpostien ja FBI:n raporttien avulla tytär Bee yrittää asetella tarinan palasia kohdalleen ja selvittää, mitä äidille oikein tapahtui. Siitä kirja sitten muodostuu.

Jos näin lyhyesti sanotaan, niin olipa viihdyttävä. Jos vähän pidemmin ilmaistaan, niin tämä oli hauska, satiirinen ja mukaansatempaava tarina täynnä hyvin sekopäisiä henkilöhahmoja ja jänniä käänteitä. Tai kuten takakannessa sanotaan: "Maria Semple kuvaa hykerryttävän hauskasti pähkähullua maailmaa, jossa näennäisen järkevät ihmiset saavat aikaan järjettömiä asioita."

***

It's been a while, but yesterday I read an adult book. And a new one. For once I'm up to date with literature that ins't the latest adventures of Captain Underpants.

The book was called "Where'd you go Bernadette?" and it's written by Maria Semple. The main character Bernadette Fox is an award-winning, nowadays isolated architect. She hates her town Seattle and the people living there so much that she asks an Indian internet assistant to handle her most basic errands. Bernadette's daughter Bee goes to a local private school, and the parents of the other students think Bernadette is a disgrace. The problems start to accumulate when the family starts to plan a trip to Antarctica. When Bernadette starts a muddy avalanche, her husband gets worried. Is his wife all right? Would an intervention be necessary? And then, right before the planned trip, and in the middle of her own intervention, Bernadette disappears. With emails, official statements and FBI documents Bee tries to understand the events that led to this and find her mother. And that's what makes the book.

Shortly put, what an entertaining book. In a few more words - it was a fun, satirical and captivating story full of crazy characters and thrilling twists. Or how they put it on the back cover of the Finnish edition: it's a story where seemingly normal people make the most absurd things happen.

3 comments:

 1. Kiitos kirjavinkistä! Törmäsin kirjaan sattumalta luettuani postauksesi ja lainasin oitis. Satakunta sivua on vielä lukematta, mutta voin jo hyvin sanoa, että mainio opus on! Aion suositella muillekin :)

  ReplyDelete
 2. minultakin kiitos kirjavinkistä, vinkkisi oli jäänyt mielenperukoille ja kun kirjastossa tämän näin, nappasin mukaan ja tuli kyllä poikkeuksellisen nopeasti luettua. Oli siis harvinaisen mukaansatempaava (vaikkakin kirjan heti aloittamiseen vaikutti se että se oli 7 vrk:n bestseller-laina). Vaikka rakastan lukemista, turhan usein tuntuu että mielenkiintoisetkin kirjat usein takkuavat. Silloin on suuri ilo kun vaihteeksi löytää jotain luettavaa mitä ei malta laskea kädestään tai on vain niin helppolukuinen ja viihdyttävä että kirjan kanssa viihtyy nettiäkin paremmin (joka on valitettavasti saavutus nykyään....)

  H

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla että tykkäsit! Mullakin on tuon takkuamisen kanssa ongelmia, tälläkin hetkellä on monta kivaa kirjaa kesken, mutta lukemisesta ei silti oikein tule mitään. Onneksi on sellaisia kirjoja kuin Bernadette, jotka tempaavat heti mukaansa.

   Delete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...