Wednesday, September 11, 2013

Luettavaa: Kuvakirjasuosikkeja, osa 2

Jos missasit osan yksi (tai muuten vaan tahdot lukea vinkit uudestaan), löydät sen täältä. Tässä tulee lisää kuvakirjasuosikkejani lukuvinkeiksi.


Isä 
{kuva: WSOY}

Markus Majaluoma - Isä! Lähdetään sieneen (WSOY 2003)
Isä on ostanut uuden auton, ja lapset haluavat lähteä heti sienimetsään. Mukaan lähtevät myös naapurin herra Putkela sekä tämän lipputanko. Lipputanko kun on perheen pikkutytölle Annelille hyvin tärkeä. Metsässä huomataan, että sienikirjasta ei ole kovin paljon hyötyä, mikäli jokainen sieni on väritetty eri väriseksi kuin alkuperäisessä kuvassa. Lipputangosta sen sijaan saattaa olla paljonkin hyötyä, varsinkin jos joutuu pakenemaan nälkäistä karhua.


Jättipäärynä 
{kuva: Adlibris}

Jakob Martin Strid - Jättipäärynä joka kasvoi talon kokoiseksi (Otava 2012)
Eräänä päivänä Miksu ja Sebastian ovat ongella tavalliseen tapaan, kun heidän onkeensa varsin epätavallisesti tarttuu pullopostia. Pullosta löytyy viesti kadonneelta pormestarilta Jeremias Jylhävirralta, sekä siemen. Jeremias Jylhävirta, jota yleensä sanotaan vain JV:ksi, on ollut kadoksissa kokonaisen vuoden. Erityisen ikävän tilanteesta tekee se, että JV:n poissa ollessa kaupungin asioita hoitaa varapormestari Oksa ja hän on aina vihainen. Miksu ja Sebastian kaivavat pullopostin tuoman siemenen maahan ja pian siitä kasvaa jättikokoinen päärynä. Jättikokoiset päärynät ovat hyvin hyödyllisiä, sillä niitä voi käyttää muun muassa asumiseen ja seilaamiseen. Kun päärynä monenmoisten sattumusten jälkeen joutuu veden varaan, Miksu, Sebastian ja Professori Glugoosi seilaavat kohti salaperäistä saarta, jota kukaan ei ole vielä löytänyt. Paitsi ehkä sittenkin se kadonnut pormestari.


Vapaalle 
{kuva: Adlibris}

Jukka Laajarinne – Isä vaihtaa vapaalle (WSOY, 2013)
Eräänä päivänä Puolukka esittää toiveen, että hänen vanhempansa olisivat vähän enemmän kotona. Äiti vain huokaa syyllisen näköisenä, mutta isä lupaa heti irtisanoutua työpaikastaan. Se tosin tuntuu olevan helpommin sanottu kuin tehty, jos sattuu olemaan salainen agentti, sillä seuraavana päivänä kotiovella seisoo pelottava tummapukuinen mies. Lomamatka muuttuu hurjaksi takaa-ajoksi ja muutenkin meneillä tuntuu olevan jotain kummaa.


Lötkökissa
{Kuva: Adlibris}

Jeanne Willis - Lötkökissa ja Rötkökoira (Mäkelä, 2009)
Lötkökissa ja Rötkökoira ovat laiskanpulskeita otuksia, joiden lempipuuhia ovat juominen, syöminen ja nukkuminen. Näitä he harrastavatkin ahkerasti. Samalla heitä ihmetyttää se, että sohvalla tulee koko ajan ahtaampaa - sohva tuntuu koko ajan kutistuvan, tai ainakin tyynyt turpoavat. Lopulta koko talo käy pieneksi, ja on lähdettävä etsimään uutta. Kissa ja koira päättävät kysyä, ottaisivatko kaukaiset sukulaiset viekas tiikeri ja hurja susi heidät luoksensa. Kysymistä tosin hankaloittaa se, että heitä ei tunnu löytyvän mistään.


Kuka nyt syödään 
{kuva: Mäkelä}

Claire Freedman - Kuka nyt syödään? (Mäkelä 2012)
Kaupunkilaiskettu on ensimmäistä kertaa maaseudulla, ja se on hirveän nälkäinen. “Kuka nyt syödään?” kettu pohtii ja lipoo huuliaan. Apua kiljuen kana ryntää varoittamaan muita eläimiä: “Pian olemme kaikki ketunruokaa!” Yhdessä eläimet kuitenkin kehittävät  hurjan ja huimapäisen suunnitelman ketun huijaamiseksi. Mutta saavatko ne vedettyä nenästä kettua, joka lukee neuvoja kettukäsikirjastaan?


Rauhallinen Erkki harrastaa 
{kuva: Tammi}

Tiina Nopola - Rauhallinen Erkki harrastaa (Tammi, 2010)
Erkki on rauhallinen poika, joka voi katsella tunninkin perhosia. Isän ja äidin mielestä Erkki on vähän liiankin rauhallinen, ja he päättävät että Erkki tarvitsee harrastuksen. Ikävä kyllä Erkki ei tunnu olevan kiinnostunut äidin ja isän ehdottamista lajeista, ja hiihtoretkellä hänelle käy huonosti. Lopulta äiti ja isäkin onneksi huomaavat, millaiset harrastukset Erkille todella sopivat.

***

Some more tips about great picture books for children. Only in Finnish. Sorry! 

4 comments:

  1. Meillä juuri luettiin tuo Jättipäärynä, viisivuotiaan mielestä se oli tosi hyvä kirja:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Munkin mielestä se oli ihan mahtava! Ja hyvä myös isommille lapsille jotka lukee jo itse, mut tykkää kuvallisista kirjoista.

      Delete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...