Thursday, August 22, 2013

Luettavaa: Kuvakirjasuosikkeja, osa 1

Lisää kirjastontädin lukuvinkkejä luvassa! Tällä kertaa on kyse kuvakirjoista, niistä sellaisista joista itse pidän kovasti. Ehkä joku näistä on jo sinunkin suosikkisi? Tai sitten tuleva sellainen :)


Kissa Killin kiukkupussi
{kuva: Tammi}

Tuula Korolainen - Kissa Killin kiukkupussi (Tammi, 2007)
Pikkukissa Killi herää äkäisenä ja hikisenä, ja siitä lähtien kaikki meneekin väärin. Siivouskomerosta pujahtaa kuitenkin esiin tonttu, joka antaa Killille pussin ja komentaa: “kiukku pussiin puhalla, sitten pam pam pamauta!” Killi puhaltaa, ja keksii samalla, että pussihan pamahtaa komeammin jos siihen puhaltaa myös joku muu. Seuraukset ovat arvaamattomat ja kovaääniset.


Tarina liehupartaisesta pikku sedästä

Christel Rönns - Tarina liehupartaisesta pikku sedästä (2003)
Olipa kerran pikkuinen setä, joka oli juuri niin tavallisen näköinen kuin pienet sedät yleensä ovat. Yksi asia kuitenkin erotti hänet muista sedistä, nimittäin valtavan pitkä liehuparta. Se oli luultavasti kaupungin pisin parta, ehkä pisin koko maassa. Jotkut jopa väittivät, että se oli maailman pisin parta. Pikku setä rakasti liehupartaansa, mutta hänen vaimonsa ei pitänyt parrasta ihan yhtä paljon. Vaimon mielestä parta oli aina tiellä, eikä ollut yhtään mukavaa löytää keitostaan monta metriä pitkää partakarvaa. Sitten eräänä päivänä pariskunnan kissa katosi, eikä sitä löytynyt mistään. Ei, vaikka jostain läheltä tuntui usein kuuluvan heikkoa maukunaa.


Unettomat 
{kuva: Adlibris}

Karina Wolf - Unettomat (Karisto, 2013)
Minna muuttaa äidin ja isän kanssa toiselle puolelle maapalloa, kahdentoista aikavyöhykkeen päähän. Perhe yrittää saada kiinni uudesta vuorokausirytmistä, mutta heitä aina vain väsyttää päivisin ja valvottaa öisin. Nukkumisesta ei tule mitään, vaikka he kokeilevat kaikkia konsteja. Sitten he keksivät, että karhulta voisi pyytää apua – sehän osaa nukkua koko talven! Perhe lähtee oitis yönselkään karhua etsimään. Pallokorvaa ei löydy, mutta sen sijaan he löytävät kokonaan uuden taianomaisen maailman. Maailman, joka ei nukukaan öisin niin kuin he luulivat.


Lentävä pingviini
{kuva: cdon.com}

Oliver Jeffers - Lentävä pingviini (Karisto, 2011)
Poika ja pingviini tekevät yleensä kaiken yhdessä. Kunnes pingviini päättää toteuttaa pitkäikäisen unelmansa. Se tahtoo oppia lentämään – yksin ja ihan itse. Onhan sillä sentään siivet, joten kyllä sen pitäisi olla mahdollista. Pingviini harjoittelee ahkerasti, mutta mikään lentokokeiluista ei onnistu. Sitten sirkus saapuu kaupunkiin ja pingviini huomaa ilmoituksen, jossa haetaan pientä ja pyöreää työntekijää – eläväksi tykinkuulaksi. Saako Pingviini viimeinkin mahdollisuuden lentää, vai käykö tässä hullusti?


SArvikuonot eivät syö lettuja 
{kuva: Vaukirja}


Anna Kemp - Sarvikuonot eivät syö lettuja (Vaukirja, 2012)
Enni on syömässä aamiaista, kun hänen ohitseen lönkyttelee sarvikuono. Se on iso kuin bussi ja violetti kuin luumu. Mennessään sarvikuono haukkaa Ennin letusta. Enni yrittää kertoa tapauksesta vanhemmilleen, mutta molemmilla on liian kiire, eivätkä he (taaskaan) ehdi kuunnella häntä. Eivätkä sarvikuonot sitä paitsi syö lettuja, mitä Enni oikein höpöttää. Niinpä sarvikuonosta tulee Ennin paras ystävä. Hän puhuu ystävästään niin paljon, että vanhemmat päättävät viedä Ennin eläintarhaan katsomaan ihan oikeita sarvikuonoja. Siellä he yllättyvät kuullessaan, että eläintarhasta on karannut eräs sarvikuono, jonka herkkua ovat letut.


Sylvi Kepposen kirjekaveri 

Marika Maijala - Sylvi Kepposen kirjekaveri (Otava, 2012)
Ulkona sataa lumiukkolunta. Sylvi Kepponen katsoo ulos ja huomaa, että vastapäisen talon ikkunassa istuu poika, joka ei hievahdakaan paikaltaan. Hän näyttää apealta. Pojan vieressä pyörii koira, joka taas ei pysy hetkeäkään paikallaan. Kun Sylvi parin päivän päästä näkee koiran puistossa, hän keksii miten piristää poikaa. Illalla poika, jonka nimi on Luka, saa salaperäistä postia. Kuoressa ei ole postimerkkiä, eikä lähettäjän osoitetta, ja se saapuu hänen koiransa Kafkan hampaissa. Kuoren sisällä on tarinan alku. Mutta miten tarina päättyy?

***

This is a post of my favourite picture books, and only in Finnish. Sorry, it was easier this way, as many of these books are not translated to English. If you'd like to know more about some of them, just leave me a comment and I'll give you more information.

7 comments:

 1. Näyttää ihanalta tuo kiukkupussikirja! Ja lettu-sarvikuono! Niin ja partakirjakin, ooh!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Partakirja on yks mun vanhimmista lemppareista (löysin sen joskus opiskeluaikana) ja vaalin kirjaston kappaleita huolella koska painos on loppuunmyyty kauan sitten eikä uusia enää saa. Sarvikuonon löysin ihan hiljattain, kiukkupussia taas oon vinkannut useasti ja lapset innostuu siitä aina. Eli siitä vaan kirjastoon. Voitte tulla meille, kun meillä on muutenkin kirjoja koko ajan lattialla niin ei haittaa vaikka Joona tahtoiskin tyhjentää alahyllyt :P

   Delete
 2. Kiitos! Kaikki ihan uusia tuttavuuksia, mutta houkuttavia sellaisia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla! Toivottavasti löytyy joku uusi suosikki!

   Delete
 3. Mun pienen yksi lempparikirja kertoo hiposta, joka syo kakkua katolla ja tyoskentelee elaintarhassa osa-aikaisena ihmistenkatselijana. Pitaakin siis pyytaa jos mun aiti lahettais lettu-sarvikuonokirjan. Ihanaa siis etta vinkkasit, kiitos.

  Aisha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa ihan mahtavalta! Varsinkin toi kakunsyönti katolla :D Lettusarvikuono vois sopia tohon joukkoon loistavasti.

   Delete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...