Tuesday, July 30, 2013

Luettavaa: Odotettuja lastenkirjauutuuksia, osa 2


(Jos osa 1 ehti mennä ohi, löydät sen täältä.)


kivimutka2
{Kuva: Adlibris}


Olen tykännyt paljon Kalle Veirton Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka -sarjan kirjoista, joita ilmestyi kymmenen kappaletta. Ne ovat hauskoja seikkailuja, joissa on sopivassa suhteessa vitsikkyyttä, jännitystä ja kiperiä tilanteita. Etsivätoimisto-kirjoissa Henkka oli usein pääosassa, mutta uudessa kirjassa Kivimutka ja pääkallonaama Kivimutkan on pärjättävä omillaan, sillä Henkka on muuttanut Kouvolaan. Jännää nähdä miten tarinan sävy muuttuu kun ääneen pääsee Sherlock Holmesia ihailevan ja salapoliisiksi aikovan Henkan sijaan jörömpi jalkapalloilija Kivimutka.


kultakala2

{Kuva: Adlibris}

Susanna Alakosken Kultakala on itsenäinen jatko-osa kirjalle Päivän Harri. Päivän Harri kertoo ystävyksistä Tiiasta ja Peggistä. Tiia asuu kahdestaan isänsä kanssa, sillä hänen äitinsä on kuollut Tiian ollessa neljävuotias. Peggillä taas ei ole isää, vaan pelkkä äiti. Kaveruksia yhdistää myös hankala allergia, jonka takia kumpikaan ei voi saada lemmikkiä. Päivän Harri kertoo hankalista aiheista ja monenlaisista ongelmista, sekä lasten että aikuisten, mutta käsittelee niitä raikkaasti ja ymmärrettävästi. Niinpä dotan kiinnostuneena, miten tarina jatkuu.


timi möhläri

{Kuva: cdon.com}

Stephen Pastisin Timi Möhläristä kertova Tekevälle sattuu on päiväkirjamainen romaani. Se on hauska ja viihdyttävä seikkailu, joka sopii varmasti myös vähän vähemmän lukeville. Tarina kertoo Timin ja hänen jääkarhuystävänsä etsivätoimistosta, joka on – ainakin jos Timiltä itseltään kysytään – älyltään veitsenterävä ja toimissaan erehtymätön. Paitsi silloin, kun kaikki ei menekään ihan putkeen. Olen lukenut tämän kirjan hiljattain englanniksi, ja tykkäsin. Nauroin monessa kohtaa ääneen. Odotan suomenkielistä versiota, koska epäilen tämän oleva loistava vinkkauskirja. Vähän kyllä jännitän, tekeekö suomennos kirjan huumorille yhtään oikeutta. Englanninkielisessä tarinassa pojan nimi on Timmy Failure, ja hänen jääkarhunsa nimi Total. Yhteisen etsivätoimiston nimi on siis tietenkin reiluuden nimissä Total Failure Inc. Suomennoksessa jääkarhun nimi taas on Aimo. Ei ehkä ihan toimi samalla tavalla.


tatu ja patu

{Kuva: Otava}

Outolan poikien eli Tatun ja Patun uudet seikkailut ovat aina odotettua luettavaa. Tällä kertaa Tatun ja Patun Kummat keksinnöt kautta aikojen -kirjassa pohdiskellaan kuulemma sitä, millaiseksi ihmiskunnan historia olisi muuttunut, mikäli keksinnöissä olisi ihmisaivojen lisäksi käytetty Tatun ja Patun aivokapasiteettia ja kekseliäisyyttä. Silloin historiankirjoistamme saattaisivat löytyä muun muassa muinaisille egyptiläisille tarkoitettu, meikkaava tai muumioiva aamutoimiautomaatti ja kivikauden ihmisille sopiva, mammutinhampailla toimiva viestintäjärjestelmä.


PS. Suosikkisarjoista kiinnostuneille tiedoksi myös, että Timo Parvelan uusin Ella-kirja (Ella ja kaverit menevät metsään) sekä uusi osa Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä -sarjaa (Risto Räppääjä ja kaksoisolento) ovat ilmestyneet juuri.

***

I am a librarian at the children's department of a public library. This is a post about the new children's books published this autumn that I'm eagerly waiting. As most of these books are from Finnish authors and not translated yet, I decided to write this post only in Finnish. If you read in English, try above mentioned Timmy Failure: Mistakes were made by Stephen Pastis. I loved it!

No comments:

Post a Comment

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...