Sunday, October 28, 2012

Elämää ja valintoja // Life and Choices

Autumn

Autumn

Autumn


Viime keväänä luin Trendistä Seela Sellan haastattelun. Valitettavasti minulla ei ole tuota lehteä enää, joten en osaa kertoa teille lehden numeroa tai sellaista. Mieleeni jäi kuitenkin selkeästi yksi kuvatekstinä käytetty sitaatti: "Elämä on täynnä valintoja. Jos teet väärän valinnan, valitse uudestaan."

En ollut koskaan aiemmin ajatellut asiaa näin, ja sainkin ison ahaa-elämyksen. Tajusin siinä hetkessä, että ei tämä olekaan niin lopullista. Tietenkin on olemassa sellaisia elämän ja kuoleman kysymyksiä, joissa valinnoilla on valtavasti merkitystä eikä uudelleen valitseminen enää auta. Suurin osa valinnoista on kuitenkin pieniä, jotka vain naamioituvat isommiksi kuin ovatkaan ja aiheuttavat ihan kohtuuttomasti pähkäilyä. Useimmiten taitaa sittenkin olla niin, että jos valinnasta seuraava tilanne ei miellytä, voi valita uudestaan. Lähteä taas eri suuntaan ja katsoa mitä sitten tapahtuu.

Seela Sellan esittämä ajatus on mielestäni todella lohdullinen, ja olen pohtinut sitä viime aikoina paljon. Kaltaiselleni huolehtijalle isompien valintojen tekeminen on vaativaa, sillä mietin aina läpi kaikki mahdolliset "entä jos"-skenaariot ennen kuin uskallan tehdä mitään. Tästä lähtien ajattelin valita enemmän tunteella ja vähemmän järjellä, sillä epäilen sen johtavan onnellisempaan elämään. Ainakin se valinta, jota tuota haastattelua lukiessani keväällä mietin, vei lopulta paljon parempaan paikkaan. Ja näin jälkeenpäin tuntuu naurettavalta, kuinka paljon itkua ja hammastenkiristystä senkin päätöksen tekeminen vaati, vaikka sisimmässäni tiesin heti valintani olevan oikea. En vain uskaltanut kuunnella.

***

Last spring I read an interview of Seela Sella, a Finnish actress, from a fashion magazine. Unfortunately I don't have that mag anymore, so I can't tell you the issue number or anything. But I clearly remember one quote used as a caption: "Life is full of choices. If you make the wrong choice, choose again". (Roughly translated by me.)

I had never thought about it that way, and got an insight right there and then. I realized life isn't so final after all. Sure there are some life and death situations where the choices you make mean everything and choosing again won't help. But most of the choices in our lives are small after all, just appearing bigger than they are and causing way too much pondering. It seems to me that in most cases, if you're not happy with where your choice led you, you can make another one. Move to a new direction and see what's going to happen next.

This idea feels very comforting to me, and I've been thinking about it a lot lately. As an easily worrying person making big choices is hard for me because I have to go through every possible "what if"-situation before I can decide anything. From now on, I've decided to make more choices based on what I feel than what I speculate, because I assume that's gonna make my life happier. At least that choice I was pondering over last spring when I read that interview turned out fine and led me to a much happier place. And as an afterthought it seems ridiculous how much crying and wondering making that choice took, as in my heart I knew immediately what was the right thing to do. I just didn't dare to listen to myself.

3 comments:

  1. Kuulostaa NIIN tutulta. Minulle pientenkin päätösten tekeminen aiheuttaa ihan kohtuuttomasti stressiä, puhumattakaan suuremmista. Tuo "entä jos"-ajattelu on kovin kuluttavaa, mutta minulle niin ominaista. Täytyy minunkin yrittää tarttua tuohon Sellan ajatukseen, että aina (tai ainakin useimmiten) voi valita uudestaan!

    ReplyDelete
  2. Ihana ajattelutapa. Tämä pitää koittaa itsekin sisäistää, kun päätösten tekeminen on niin kamalan vaikeaa. t. neiti Kettu

    ReplyDelete
  3. Oih, kiva löytää muitakin jahkailijoita. Kiva siksi, että on mukava tietää, että ei olekaan ainoa lajissaan. Joskus tuntuu, että muut ovat niin spontaaneja ja huolettomia valintojensa kanssa. Niiden väärienkin. Juuri hiljattain pohdin asiaa omassa blogissanikin ja päädyin osallistumaan Elämä pelissä -ohjelman sähköpostivalmennukseen saadakseni sieltä uusia ajatusmalleja päätöksenteon vaikeuteen ja väärien valintojen aiheuttamien harmitusten käsittelemiseen. Voin suositella niitä sähköpostitse tulevia vinkkejä kyllä muillekin jahkailijoille ;)

    ReplyDelete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...