Friday, April 6, 2012

Levällään // Outspread

Elämä on viimeisen pari päivää ollut melko sekavaa. Asunto on täynnä jätesäkkejä ja laatikoita, ja kaiken yllä leijuu remonttipölyn uhka. Maanantaina puolet asunnosta piti tyhjentää alle vuorokauden varoitusajalla, koska putkiremontti, jonka alkuun oletimme olevan vielä ainakin kaksi viikkoa, alkaakin niin kuin nyt. Meille kerrottiin, että remonttimiehet saattavat marssia sisään minä hetkenä hyvänsä, ja siksi työalueet pitää tyhjentää heti. (Todettakoon, että tähän mennessä ei ole miehiä vielä näkynyt. Eli se siitä tulipalokiireestä, kiitos vaan.) Joka tapauksessa joku jätti hommansa hoitamatta ja ilmoitusvelvollisuutensa täyttämättä, joten me emme saaneet kuntotarkastusta tai ennakkovaroitusta. Ja kaikki selvisi sattumalta, kun aloin itse ihmetellä ja otin yhteyttä urakoitsijaan.

Ja kun tästä uutisesta jotenkuten selvittiin ja saatiin tehtyä toimintasuunnitelma, tiistaina ilmoitettiin olevan mahdollista, että keittiö ja kylppäri onkin pakko remontoida kokonaan, ja asunto olisi näinollen viikkokaupalla lähinnä asuinkelvottomassa kunnossa. Ja että aloitettaisiin niinku viimeistään ens viikolla. Jos remontti siis tehdään, sillä omistajan suostumus ei vielä ole selvä. Mutta mikäli remontoidaan, se tarkoittaisi sitä, että asunto on viikkokaupalla asuinkelvottomassa kunnossa. Tai vaikka tässä voisikin hampaat irvessä asua, niin ilman käyttökelpoista kylppäriä tai keittiötä.

Toisin sanoen kaksi aikuista ja hirveä määrä tavaraa ovat mahdollisesti vailla kotia maksimissaan seuraavan kolme kuukautta ilman minkäänlaista varoaikaa järjestää asioita. Tämä olisi varmaan hankalaa melkein kenelle tahansa, mutta erityisen hankalaa se on ihmiselle, joka ei kertakaikkiaan siedä suuria, ennakoimattomia muutoksia. Joka ei oikeastaan siedä edes sitä, että joku pienempi muutos yllättäen uhkaa päivittäistä aikataulua ja rutiinia. Jonka täytyy tietää mahdollisimman aikaisin, mitä tulee tapahtumaan, koska ei toimi hyvin arkielämäänsä liittyvissä yllättävissä tilanteissa, ja jolle suuri epävarmuus aiheuttaa paitsi hirveän stressin, myös fyysisesti pahan olon. Joka tarvitsee oman kodin ja sen rauhan selvitäkseen järjissään arkielämästä. Ja jonka elämässä on tällä hetkellä pari muutakin muutosta menossa. Koko elämä on ihan yht'äkkiä auki ja kaikki palat levällään. Jatkuva stressitila alkaa käydä lamaannuttavaksi.

Kyllä kaikki varmaan järjestyy, jotenkin. Miten, ja kuinka nopeasti, sitä en tiedä. En myöskään tiedä, kuinka hyvin pääni kestää kolme kuukautta epävarmuutta ja väliaikaisratkaisuja. En tiedä edes, minä päivänä on lähdettävä, jos on lähdettävä. Ja eniten elämässä inhoan sitä, etten tiedä, mitä tulee tapahtumaan.

***

My life is a mess right now thanks to a plumbing renovation that started on Monday without no proper notice. It might also be that they'll have renovate more than just the basics because of the condition of our (rental) apartment, and therefore the flat could be unsuitable for living for weeks. We don't know yet, but it's highly possible that two adults and a whole lot of stuff could be homeless for the next three months (tops), without any time for preparations. This could be hard to anyone, but it's especially hard for one who doesn't tolerate big or even smaller changes in her daily routine that well. Who needs to know in advance what is going to happen to keep her head in one piece and funtion in daily life. My stress level is so high right now the stress is causing physical symptoms and making me feel paralyzed. Everyhting is probably gonna work out somehow - but how and when, that I don't know. And the thing I hate most in life is when I don't know at all what's going to happen.

5 comments:

 1. Voi, kuulostaa todella kurjalta ja epäreilulta - noin lyhyt varoitusaika! :( Itse olen aivan samanlainen: suunnitelmat täytyy olla etukäteen selvillä just eikä melkein, en siedä epävarmuutta ollenkaan - se aiheuttaa kamalan stressin. Toivottavasti kaikki järjestyy kuitenkin, tsemppiä!

  ReplyDelete
 2. No ompas totaalisen paskamaista toimintaa ilmoitusvelvollisilta tahoilta! Toivottavasti asioihin tulee pian selkeyttä ja ryhtiä.

  Niin ja jos kaipaatte väliaikaismajoitusta jossain vaiheessa, niin meidän olkkarin lattialle pääsee kyllä varapatjoille nukkumaan ja suihkua lainaamaan. Pus ja hali, soita, jos kaipaatte apua jossakin!

  ReplyDelete
 3. Mm, kuulostaa tutulta. Joskus kun raumankotiin tehtiin putkiremonttia sen ilmoitettiin etukäteen alkavan eräänä maanantaina. Varmasti alkoikin, mutta vedet asunnosta katkaistiin jo edeltävänä torstaina, joten poismuutosta tuli vähän aiottua hätäisempi. Ja luonnollisesti remontti myös venyi kuukauden aiottua pitemmäksi. Luin tämän http://www.lily.fi/palsta/putkiremonttipaivakirja kokonaan läpi muutaman hitaan asiakaspalveluvuoron aikana töissä ja mietin, että vaikka omat putkiremonttikokemukset ois kuinka kamalia, jollain on aina pahempia. Jaksuja!

  ReplyDelete
 4. Kuulostaa kyllä ahdistavalta tilanteelta. Itse olen niin hällä väliä tyyppi että mua moinen ei ahdistaisi, yleensäkin ahdistun tarkoista suunnitelmista, saan suorituspaineita tai inspiraatio katoaa, lamaannun enkä saa sitten mitään tehtyä kun stressaannun siitä että on liikaa suunnitelmia. Mieheni tosin täysin vastakohta. Kaikki täytyy olla tiedossa. Aina ja heti. Joten pystyn jollain tasolla samaistuun sun fiiliksiin hänen kauttaan...niin ja toki sitä kautta että mekin meinattiin tovi sitten jäädä jumiin putkiremontin alle. Kaikesta huolimatta oon varma että hommat tulee järjestyyn. Sillä kaikki menee niinkuin kuuluukin mennä. Vaikka itse asia olisi negatiivinen mitä tapahtuu ei se johda negatiiviseen sillä kaikki vie koko ajan eteen päin. Hmm, sainkohan puettua ajatusta ollenkaan sanoiksi, tiedä häntä. Mut tsemppii!

  ReplyDelete
 5. Kiitos kaikille kannustavista kommenteista! Täällä ei VIELÄKÄÄN ole selvää mitä ja milloin remontoidaan, mutta alan olla jo niin väsynyt stressaamaan asiasta, etten jaksa huolehtia samalla volyymillä. Ainakaan kuin joka toinen minuutti. Saa nähdä, mitä tapahtuu ja miten siitä selvitään. Jotenkin varmasti, mutta miten, on vielä auki...

  ReplyDelete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...