Saturday, November 12, 2011

Luettavaa: Piiat // Something to Read: The Help

Good morning!

Ennen luin aina ja kaikkialla. Nykyään aikaa ja innostusta lukemiseen on vähemmän, ja erityisen vaikealta tuntuu päästä kirjan loppuun saakka. Jos kirja on mielestäni huono, lopetan surutta kesken. Elämässäni ei ole aikaa huonoille kirjoille, ja vielä vähemmän pitkästyttäville kirjoille. Hetken mielijohteesta ostamani Piiat ei kuulunut kumpaankaan kategoriaan.

Kathryn Stockettin kirjoittama tarina kertoo elämästä Yhdysvaltain etelävaltioissa 1960-luvun alkupuolella. Pääosassa ovat mustat kotiapulaiset sekä heidän emäntänsä. Nämä kaksi ryhmää elävät erilaista elämää omissa maailmoissaan, mutta kohtaavat toisensa päivittäin. Pakka alkaa sekoittua, kun puuvillatilallisen tytär Skeeter kyllästyy siihen, että elämän suurin tavoite on hankkia rikas aviomies. Hän alkaa kirjoittaa kirjaa kotiapulaisten kokemuksista emäntiensä palveluksessa. Hanke on vaarallinen ja hankala, ja sen seuraamukset ennalta-arvaamattomia.

Piiat on mukaansatempaava ja hyvin kirjoitettu romaani, jonka ei haluaisi loppuvan ihan vielä. Tarina on uskottava, henkilöhahmot kiinnostavia ja kerronta sujuvaa. Kaikin puolin nautittava lukukokemus ja sellainen kirja, jota miettii vielä sittenkin, kun viimeinen sivu on jo luettu. Kirjan pohjalta tehtyä elokuvaa en kyllä ole vielä uskaltanut mennä katsomaan, ihan siltä varalta että onkin suuri pettymys ja pilaa kirjasta jääneen tunnelman. Onko joku nähnyt elokuvan? Tai lukenut kirjan? Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia!

***

I used to read all the time and everywhere. Nowadays I don't have that much time or enthusiasm, and it often feels hard to finish those books I start. If the book is bad in my opinion, I just quit reading. In my life there is no time for bad books, and even less for boring ones. Luckily The Help, which I bought in a spur of a moment, fell to neither of these categories.

The story written by Kathryn Stockett tells about life in Southern states in the beginning of 1960's. In the spotlight are black maids and the women they work for. Those two groups of women live in very different worlds, but meet each other every day. Things start to roll when Skeeter, a girl from a cotton farm, gets sick of the biggeast aim in life being to find a rich husband. She starts to write a book about experiences the maids have of working. The project is dangerous and tricky, and the consequenses unpredictable.

The Help is a captivating novel that you wish wouldn't end just yet. The story is believable, characters are real and the narration is fluent. It's a pleasure to read and one of those books you think about long after reading the last page. They have made a movie based on the book recently, but I haven't seen it yet, just in case it's a dissapointment and will ruin the feeling I have of the book. Have you seen that movie? Or read the book? It would be lovely to hear what other people think about them!

2 comments:

  1. Mie kävin katsomassa elokuvan. Tykkäsin kyllä. Vaikka asia olikin vakava niin sitä oli höystetty ihanasti hyvällä huumorilla ja näyttelijät olivat loistavia. Suosittelen kyllä :)

    Se on ihan hirveää jos kirjan lukemisen jälkeen elokuva onkin ihan kauhea pettymys. Mutta joskus niistä on osattu tehdä kirjan veroisiakin. Esimerkiksi Lovely bones oli todella hyvä myös elokuvanakin vaikka jäinkin kaipailemaan muutamia kohtauksia joita oli kuvailtu kirjassa niin ihanasti mutta eivät elokuvaan olleet mahtuneet.

    ReplyDelete
  2. Kävin tällä viikolla katsomassa leffan, ja se oli ihana. Kirjasta tykkäsin silti enemmän, siinä oli paljon sellaista mikä leffan juonesta oli jätetty pois. Mutta olin kuitenkin tyytyväinen, että kävin katsomassa. Ei ollut todellinen pettymys, niin kuin jotkut leffat kirjan lukemisen jälkeen ovat olleet.

    ReplyDelete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...