Wednesday, September 14, 2011

Luonnokset kiertueella // Sketches on Tour

muistiinpanoja

The Sketchbook Project on Brooklyn Art Libraryn vuosittainen projekti, johon voi osallistua kuka tahansa mistä tahansa. Perusideana on, että osallistuja saa tyhjän luonnosvihon, jonka sitten täyttää haluamallaan tavalla ja lähettää määräaikaan mennessä takaisin. Luonnosvihot jäävät Brooklyn Art Libraryn kokoelmaan, jossa niitä voi käydä katsomassa. Lopputulos on kuin tavallisten ihmisten luonnoskirjoista koottu taidenäyttely tai arkisto. Kirjasten kanssa tehdään myös kiertue, jonka aikana yleisö voi lukea ja selata vihkoja. Kuten projektin kotisivuilla kuvaillaan, se on vähän kuin konserttikiertue, jonka pääosassa ovat luonnoskirjat. Tällä kierroksella (eli vuonna 2012) kiertue käy myös Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolella: Lontoossa, Torontossa ja Melbournessa. Halutessaan voi maksaa myös kirjansa digitoinnista, jolloin se tulee kokonaisuudessaan nettiin kaikkien nähtäville.

Kirjan täyttämiselle ei ole mitään sääntöjä. Tai no, kirja ei saa olla tuumaa paksumpi eikä sitä saa koristella terävillä metalliesineillä, myrkyllisillä aineilla jne (katso tarkemmat ohjeet säännöistä). Mutta sisällöllisesti ja tyylillisesti jokainen saa toteuttaa itseään kuten tahtoo. Ei siis tarvitse luonnostella voidakseen osallistua. Jokaisella kirjalla on teema (sen saa itse valita vaihtoehdoista), joka toimii lähtökohtana. Sitä ei kuitenkaan tarvitse noudattaa orjallisesti, ja vaan sen voi tulkita kuten haluaa. Mielestäni projektin ihanuus onkin juuri siinä, kuinka eri tavoilla samanlaisen vihon voi täyttää.

Minun piti osallistua projektiin jo viime vuonna, tilasin jo vihonkin. Mutta lopulta en opinnäytekiireiden ja valmistumispaineiden takia saanut täytettyä yhtään sivua. Tänä vuonna aion yrittää uudelleen ja onnistua paremmin. Luonnosvihkoni on odottanut pöydällä ja ideat muhineet päässä jo jonkun aikaa. Suunnitelmissa on aloittaa vihon täyttäminen tällä viikolla. Aikaa kirjan palauttamiselle on tammikuun loppuun asti. Ja jos sinäkin tahdot nyt mukaan, niin ilmoittautua voi lokakuun loppuun saakka.

Mielestäni idea on aivan ihana, ja haluaisin kuollakseni päästä lukemaan muiden kirjoja muutenkin kuin netissä. Lontoo on jo aika lähellä, mutta en tiedä, onko se tarpeeksi lähellä ihan vain luonnoskirjojen katselua ajatellen. Saa nähdä sitten lähempänä. Jos nyt lähden vaikka siitä, että saan kirjaseeni sisältöä. Katsotaan muita yksityiskohtia sitten myöhemmin.

***

The Sketchbook Project is an annual project of Brooklyn Art Library, where anyone from anywhere in the world can join. The basic idea is that everyone gets an empty sketchbook they fill up and send back due to certain date. All sketchbooks become part of Brooklyn Art Library's collection, where anyone an visit to read them. It's like an art show or archive of sketchbooks made by ordinary people. There will also be a tour where public can read those sketchbooks. Like organizers say on the homepage, it's like a concert tour but with sketchbooks. On this round (year 2012) the tour will head outside US as well: to London, Melbourne and Toronto. If participants want, they can pay for digitizing their sketchbook too, when it will be online in it's whole for everyone to see.

There are no rules for filling up your sketchbook. Well okay, it can't be thicker than an inch or include sharp metal objects, poisonous materials etc (check the rules for more info). But when it comes to style or technique you can do basically anything. So you don't need to actually sketch if you don't want to. Every book has a theme (you can choose from different options) as a starting point. It is meant more for inspiration though, so there is no wrong way to fill your book. In my opinion the beauty of this project is right there - seeing of how many different ways there are to fill a similar sketchbook.

I wanted to participate last year and actually purchased a book already. But because I was busy writing my thesis and stressing out about graduating, I filled zero pages of my book in the end. This year I'm going to try again and be better. I've actually had the book sitting on my desk for some time now and ideas keep coming to my mind. I'm planning to start working on my book this week. The book has to be returned until the end of January. And if you after this feel you want to participate too, you have time to sign up until the end of October.

I love this idea and would die to see other people's sketchbooks live. Well, London is quite near, but I'm not sure if it's near enough just to go see sketchbooks. We'll see. Maybe I'll start with filling up my book and think about the rest later.

1 comment:

  1. found your blog on love elycia ;) I would love to follow each other!!!

    Bree
    artofbeingcool.blogspot.com

    ReplyDelete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...