Monday, August 8, 2011

Mitä ihmettä? // What the what?

Reading

Kävelin lauantaina Töölössä Makuunin ohi. Keskelle jalkakäytävää oli nostettu kyltti, jossa mainostettiin, että Makuunista saa nyt myös pokkareita. Ei sinällään mitään uutta, pokkaritelineitähän on nykyään joka kioskissa. Mutta kyltissä kerrottiin, että pokkarin voi myös vuokrata. Siis hetkinen, vuokrata? Palasin taaksepäin kyltin luokse. Kyllä, pokkarin vuokraaminen maksaa 2€/2vrk, lisävuorokaudet 1€ kappale.

Sinällään tuore liikeidea, ei ole ennen tullut vastaan. Ja ehkä syystä. Onkohan Makuunin tuotekehitysosastolla koskaan kuultu kirjastosta? Julkisilla varoilla kustannetusta peruspalvelusta, joka mahdollistaa kirjojen lainaamisen ilmaiseksi, kunhan opuksen palauttaa ajoissa ja hyvässä kunnossa? Systeemistä, jota Suomessa käytetään paljon ja innolla. Tahosta, jolta löytyy edes jonkinlainen toimipiste lähes joka kunnasta, ja joka on lähellä ihmistä huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä kuin Makuunin punakeltainen kyltti. Lisäksi pokkarivuokrausta harjoittaa tällä hetkellä vain kuusi kaupungeissa sijaitsevaa Makuunia Suomessa, joten kyse ei ole laajasta palvelusta jonka tarkoituksena olisi jalosti tuoda kirjoja sellaistenkin ihmisten ulottuville, jotka eivät pääse kirjastoon (ja jostain syystä pääsevät Makuuniin). Mikä tämän toiminnan tilaus siis on?

Onhan se tietenkin mahdollista, että kirjaston sulkemisajan jälkeen iskee hillitön himo ahmia kirja. Mutta kuinka usein tällaista sattuu sellaisille ihmisille, joiden hyllyssä ei ole yhtään lukematonta kirjaa odottamassa kuvatunlaista hätätilannetta? Ja jos kirjattomalle ihmiselle ihan yllättäen käy näin, kannattaako hänen todella vuokrata pokkari sen sijaan, että sen ostaisi omaksi? Ehkä jos on tosi nopea lukija, silloinhan se tulisi halvemmaksi. Mutta silti... Ymmärtäisin vielä, jos Makuunilla olisi tiskinsä takana hillitön rivi harvinaisia, kalliita kirjoja, joita ei saisi mistään muualta. Kyllä minä silloin varmasti vuokraisin tarvitsemani teoksen. Mutta Makuunin valikoimassa on niitä ihan samoja pokkareita, joita saa asemalta, Ärrältä ja ruokakaupasta. Ja kirjastosta. Yleensä vielä ihan jonottamatta.

Minua kiinnostaisi tietää hieman tämän liikeidean taustoista ja perusteluista. Ja siitä, käyttääkö palvelua kukaan. Koska äkkiseltään en keksi, mikä järki tässä on. Mutta ehkä tässä on taas kyse kirjastoalan ammattilaisen ruusuisista kuvitelmista, jonka mukaan jokainen kansalainen tietää missä lähin kirjasto sijaitsee ja vieläpä vierailee siellä usein? Ehkäpä sosiaalisesti ahdistuneet nörttipojat todella mieluummin vuokraavat kirjan samalla kun hakevat Makuunista leffan? Ei, sosiaalisesti ahdistuneet nörttipojat lataavat leffansa netistä. Ja jos ihminen ei käy kirjastossa, vaan ostaa mieluummin kirjan itselleen, niin miksi hän silloin vuokraisi sitä Makuunistakaan? Ei, en minä löydä tästä mitään järkeä vaikka kuinka yritän. Jos joku löytää, niin kertokaa hei minullekin!

PS. Kuvan kirja ei liity tapaukseen, eikä kuulu Makuunin valikoimiin (johon muuten kuuluu vain Loisto-pokkareita).

***

On saturday I passed a video rental shop and spotted a sign that said they now also have paperbacks in store. Which ain't big news, as in Finland you can nowadays buy paperbacks from every kiosk. But this company announced that they are not only going to sell the books, but also rent them. Yes, rent. It will cost 2€/2days and 1€ per any additional day.

Now, I don't know about your country, but in Finland we have a very extensive, free-to-use public library system. There's a library almost in every municipality, and if they don't have one, a bookmobile will usually be driving around the area to reach the patrons. Only six video rental shops in the whole country, all located in big cities, will be renting the paperbacks, so it seems very unlikely to me that they would reach the customers that the library system doesn't.

Therefore it's very hard to understand that a business like this would be profitable or widely used. I just don't see the point behind it. Of course it's possible that you get a huge urge to read a book right after the libraries have closed, while the rental shop is still open. But are there really persons that this tend to happen to and they still don't have any unread books in their shelves waiting to be read? And I know there are people who prefer buying the books instead of using the library, but why would they rent the books if they don't want to borrow them for free? If this shop had a great collection of rare, expensive books, well then I wouldn't hesitate to rent the item if I was in need. But they have the same paperbacks you can buy from every kiosk, station or grocery store. Or easily and quickly get from the library.

I'm quite curious about the idea and reasons behind this business. I'd also love to know if there really are people who rent those books. What about your country - does someone rent books where you live? What about your library system then? And if you have services like these, do people use them?

PS. The book in the picture has nothing to do with the case, and is by the way not available at the video rental shops in question.

3 comments:

 1. Oho, huomasin kyllä viimeks Makuunissa käydessä (irtokarkkia ostamassa, koska kuka nyt leffojakaan vuokrais :)), että siellä oli pokkareita, mut en vaivautunut kiinnittämään niihin sen vertaa huomiota että oisin tajunnu niiden olevan vuokrattavana.

  Jos kyseessä ois vaikka kuuma uutuuskirjallisuus, johon on kirjastossa satojen ihmisten jono ja se on pakko saada just nyt, ni ehkä ymmärtäisin, mut pokkarina tuskin ihan sitä kuuminta hottia on ees tarjolla? Eniten tässä kuitenkin jäi askarruttamaan kirjan elinkaari, koska pokkari saattaa ainakin mun omassa käytössä olla jo yhden lukukerran jälkeen aika rähmäisessä kunnossa, niin keskivertopokkari tuskin kovin montaa lukijaa kestää. Onkohan ne edes muovitettuja? Jotenkin epäilen. Ehkä ajatuksena onkin kirjojen runsas vaihtuvuus, kun muutaman lainaajan (-- anteeksi, VUOKRAAJAN) jälkeen nide lentää roskiin ja uutta saadaan tilalle, mut se taas haiskahtaa aika haaskaukselta.

  Tähdet: 2/5 (koska kaikki kirjallisuuden saataville tuominen on aina mukavaa).

  Elinajanodote: alle 2 vuotta.

  ReplyDelete
 2. Kuulostaan erittäin ihmeelliseltä... Ja vuokrahintakin on todella korkea, tällä omalla lukutahdilla saisin ostettua kolme pokkaria kaupasta kun vuokraisin ja lukisin yhtä makuunin kirjaa. En ole ennen törmännyt tuollaiseen, tosin en paljoa edes käytä makuunin palveluita.

  Jos niiden tarkoitus onkin vain kohahduttaa? Saada ihmisiä paikan päälle katsomaan, että pitääkö tällainen toiminta oikeasti paikkansa vai onko ihan hatusta vedetty? Näin ihmisiä tulee paikalle ja samalla vuokraavat ehkä leffan jos pokkaria eivät malta vuokrata. Tai ostavat vain kilokaupalla irttareita... ;)

  ReplyDelete
 3. Aika jännä juttu. Jos aatellaan, et maksat 2e 2 vrk ja kirjastosta (ainaki täällä päin) saa kuukaudeksi kirjan ja ilmaiseksi. Mutta, jos oikein tahtoo, saa ainakin meidän kirjastosta varata 1 varausmaksulla kirjan ja sillonkin sitä kirjaa saa pitää sen 4 vkoa.

  ReplyDelete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...