Thursday, July 21, 2011

Sotkuista // Messy

Yarn mess

Weft for rags

Trying to close the boxes and failing miserably

Odds and ends and mini balls of yarn


Joskus on tehtävä sotkua, että saa aikaan siistiä. Altistettava koko olohuone valtavalla lankavyörylle, kumottava kuukausia odottaneet jätesäkit tylysti lattialle ja alettava selvittää ja lajitella lykkäämättä hommaa enää sekuntiakaan. Pidettävä välillä tauko, kun alkaa nukuttaa liikaa. Kuunneltava kiroilua aamuyöllä kun töihin lähtevä mies kompastuu lankakasaan. Ihmeteltävä että mistä nämä kaikki langat tulivat, en todellakaan muista ostaneeni ainakaan tätä, tätä tai tätä. Yritettävä ahtaa niitä laatikoihin, kiroiltava itsekin rajallista säilytystilaa ja ällistyttävä, että onko minulla muka oikeasti näin monta työtä kesken, missä välissä minä tämänkin aloitin? Laitettava itsensä langanostokieltoon ja käskettävä tekemään vanhat valmiiksi ennen kuin aloittaa uusia neule- tai virkkuutöitä. Ja tiedettävä, että kumpikaan ei lopulta kuitenkaan onnistu, sillä minä olen lankahamsteri ja ikuinen aloittaja ja sellaisena tulen pysymään, yritän sitten uskotella itselleni ihan mitä tahansa. Lohduttauduttava sillä, etten sentään omista kymmentätuhatta kirjaa tai viittätoista täytettyä lintua (hei vaan isä!). Heitettävä epämääräiset aloitukset kaikessa hiljaisuudessa roskiin ja päätettävä, että seuraavan kerran vien äidille pussillisen sukkalankoja, joita en itse tule käyttämään. Ja muistutettava itseään, että siitä ei ole mitään hyötyä, mikäli otan äidiltä vaihdossa samankokoisen pussillisen lankoja, joita hän ei tule käyttämään.

Mutta samalla voi inspiroitua uudelleen aikoja sitten aloitetusta peittolappukasasta, ilahtua siitä että kuukausia häirinnyt homma on nyt tehty, ja että lankaa saa tästälähin käsiinsä helpomminkin kuin sukeltamalla olkapäitä myöten jätesäkkiin. Ja mikä parasta, huomattava että reitti työpöydän luokse on tullut samalla raivattua niin, että työtilan siivoamista voi jatkaa heti, kun edellisestä ponnistuksesta on toivuttu tarpeeksi. Ehkä vielä jonakin päivänä minullakin on toimiva, mukava askartelupöytä. Tai sitten teen edelleen kaiken sohvalla.

***

Sometimes you have to make a mess to get things clean. Take all your yarn that has been waiting in plastic bags for months, drop them on the living room floor and start organizing them in the middle of the night, not being able to wait a second longer. Sleep a bit when you get too tired and wake up when the boyfriend swears in the small hours when he has tripped over a pile of yarn. Wonder where all that yarn came from as you don't remember buying it, at least this, this or this. Try to stuff them into boxes and swear there ain't enough storage space. Wonder if it really is possible to have this many unfinished objects, when on earth did I start this one, or this? Decide not to buy any more yarn and finish the old projects before starting any new ones. And know it's not going to work, as I'm a yarn hoarder and a starter, and that ain't gonna change, no matter what I try to convince myself. Console myself with the thought that at least I don't have ten thousand books or fifteen stuffed birds (hello dad!). Throw some scrappy UFO's away and decide to give my mom some sock yarn I'm never gonna use. And remind myself that is not going to help at all if I take some other yarn in return.

But at the same time I got inspired about a blankie I started ages ago, was happy I got done something I've been meaning to do for months now, and realized it's so much easier to use the yarn I own when it's in boxes, not in big plastic bags. And realize it's easier to get to my desk now, and therefore I can continue cleaning it out and try to make my crafting space clean and inspiring. And if that doesn't work out, I can still do all the crafting on the couch like I've done until now.

4 comments:

 1. Ihania matonkuteita! Nyt tekis mieli virkkailla sellaisista.

  Mut joo lanka/kangaskatastrofi odottelee kotona ;-).

  ReplyDelete
 2. Itsekin olen suunnitellut niistä virkkaamista, olen jo saanut hankkitua sopivan koukunkin (joka miehen mukaan muistuttaa kooltaan enemmänkin soppakauhaa). Mutta jos niitä vanhoja valmistelisi kuitenkin vähän ensin ;)

  ReplyDelete
 3. Kai muistit hieman halia ja silitellä lankoja ennen laatikkoon laittamista? Ovat tosi herkkuja isossa kasassa keskellä lattiaa. Eikä siitä voi potea huonoa omaa tuntoa, ne antavat kuitenkin niin paljon, vaikka vievätkin liikaa tilaa. Siksi käytän lankalaatikoita eteisessä pöytänä ;)

  ReplyDelete
 4. No ilman muuta :) Ja kun suurimmasta lankamäärään liittyvästä järkytyksestäni pääsin yli, tulin siihen tulokseen, että voisi sitä huonompiakin asioita keräillä. Näillä kuitenkin saa olon pehmoiseksi ja varpaat lämpimäksi. Ja mielen iloiseksi. Turha siitä siis on stressata, puikot suihkimaan vaan :)

  ReplyDelete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...